top of page
Etsi

Suunta Huipulle harjoitteli Kytäjällä


Kuvassa Hanne Hilo ja Tomi Närvä.


Reilu kolmisenkymmentä Espoon Suunnan, Helsingin Suunnistajien ja OK Trianin nuorta suunnistajaa harjoitteli lauantaina 13.8. Kytäjä-Usmin maastossa keskimatkan SM-kilpailuja varten joukossaan Hyvinkään Rastin kasvatit Sanni Norrbacka ja Santeri Ahoniemi.


Lauantaina tehtyjen kahden harjoituksen tavoitteena oli luoda suunnistajille mielikuva tulevan SM-kilpailun haasteista.


– Tarkoitus on valmistaa suunnistajaa siihen, että maastosta tai kartoituksesta ei löytyisi yllätyksiä, kun lähtökello piippaa, kertoi Suunta Huipulle -ryhmän valmentaja Antti Rantala.


Hänen mukaansa ennakkoharjoittelu kilpailumaastossa on saanut enenevässä määrin painoarvoa viime vuosina. Rantala ja Suunta Huipulle -ryhmän toinen valmentaja Tomi Närvä olivat etukäteen laatineet valmennettavilleen tietopaketin, joka koostui muun muassa kilpailusivuilta kerätystä tiedosta, kilpailualueen vanhoista kartoista ja Kytäjä-Usmissa aiemmin suunnistettujen kilpailujen kokemuksista.


– Kytäjä-Usmissa ei välttämättä ole paras vaihtoehto mennä suoraan kompassisuunnalla, mutta kun maastossa etenee, on syytä pysyä kärryillä oikeasta suunnasta, ettei ampaise väärään mäkeen, mistä seuraa varmasti iso pummi, Rantala paljasti yhden ohjeistaan.


Suunta Huipulle on Suunnistusliiton kehittämä, syksyllä 2021 alkanut ohjelma, missä eri seurojen 15–20-vuotiaille tavoitteellisesti harjoitteleville ja huippusuunnistajille järjestetään yhteisiä harjoituksia, leirejä ja juoksutestejä. Tavoitteena on lisätä seurojen välistä yhteistyötä, kehittää harjoittelun laatua ja monipuolistaa harjoitusmaastoja.


Syksyn SM-kilpailuissa menestyminen on monien suunnistajien päätavoitteena, joten huolellinen valmistautuminen on tärkeää. Siksi myös kilpailumaastoon paneutuminen on aloitettava aikaisemmin kuin vasta kilpailuviikolla.


Espoon Suuntaa edustava, nuorten maajoukkuesuunnistaja Hanne Hilo oli yksi lauantaina Kytäjä-Usmissa harjoitelleista. Hän kertoi harjoitusten sujuneen hyvin.


– Tein kevyen harjoituksen suunnistus edellä karttatuntumaa hakien, koska maasto on haastava, hän kertoi.


Hilon mielestä kilpailua edeltävät harjoitukset kilpailumaastossa ovat tärkeitä erityisesti isoja kilpailuja ennen.


– Harjoituksissa saa hyvän käsityksen kilpailujen kartoitus- ja maastotyylistä sekä hahmottaa alueen hyvät suunnistuskohteet.


Syyskuisessa keskimatkan SM-kisassa Hanne Hilon tavoite on mahdollisimman hyvä suoritus. Hänen päätavoitteensa tällä kaudella on nuorten MM-kilpailut, jotka suunnistetaan Portugalissa marraskuussa.

bottom of page