top of page
Etsi

2300 suunnistajan ruokkiminen on suuri urakka


Heikki Liekola ja Pasi Pärssinen. Kuva: Mikaela Rytkönen.Suunnistuksen SM-keskimatka kilpaillaan lauantaina Usmin upeassa maastossa Hyvinkäällä. Ruoka kisaajille valmistetaan Hyrian opetuskeittiössä Kruunussa. Opiskelijat valmistavat ruoan PAHE-kokki Pasi Pärssisen johdolla.


SM-keskimatkalle on ilmoittautunut yli 2200 kilpailijaa, joista Pärssisen kokemuksen mukaan yleensä reilu puolet ruokailee paikan päällä.


-Paellapannut ja kenttäkeittimet viedään pellolle. Ruoat valmistetaan opetusravintolassa valmiiksi ja viedään kylmänä kylmäautolla paikan päälle, jossa ruoat nostellaan lämpöhauteisiin. Paikalle rakennetaan noin yhdeksän linjaa, josta ruokaa voi hakea, Pärssinen kertoo ja lisää, että esimerkiksi sää voi muuttaa suunnitelmia.


-Isoissa tapahtumissa voi sattua kaikennäköistä. Mikään suunnitelma ei ole kiveen hakattu.


Pärssinen on isojen massatapahtumien catering-konkari.


-Olen työskennellyt aikanaan 10 vuotta Amican juhlapalveluissa ja nähnyt kaikki kahden hengen juhlista 10 000 hengen juhliin. Tuttua hommaa.


Jotta kaikki menee ulkoruokintatyyppisessä massatapahtumassa kunniakkaasti maaliin, tärkeintä Pärssisen mukaan on toimiva tukikohta.


-Tässä tapauksessa on Hyrian opetuskeittiö Hyvinkään keskustassa. Jos emme olisi saaneet sitä käyttöömme, tätä ei olisi voitu toteuttaa. Tällaiseen tarvitaan isoja tiloja, joita harvalla on tarjota. Se on ehdoton edellytys. Ja kun tähän saadaan opiskelijat mukaan, niin kaikki hyötyvät.


Kahteen pekkaan ei onnistuisi


Pärssisen mukaan opiskelijoiden osallistuminen ruoan valmistamiseen on erittäin tervetullutta.


-Keittiöön mahtuu. Sitten orkesteria pitää vain osata johtaa. Hyvin harvalla ammattilaisellakaan on kokemusta näin isoista raaka-ainemääristä, hän toteaa.


Esimerkiksi riisiä tapahtumaan keitetään 80 kiloa.


Pärssinen lisää, että ruoan valmistaminen kaksin 1400:lle liikekumppani Heikki Liekolan kanssa olisi mahdotonta.


-Opiskelijat on hyvä juttu, koska meitä on vain kaksi ja toisen pitäisi tehdä muutakin kuin laittaa ruokaa. Lisäksi minun pitää välillä olla pellolla katsomassa, että kaikki rakentuu sinne kuten haluamme.


Monta sataa kiloa ruokaa


Tapahtumaan valmistetaan vihreää currykanakeittoa 400 annosta (200 kiloa) ja tahini-possua riisillä 1000 annosta (500 kiloa). Lisäksi paikan päälle on tilattu 400 sämpylää ja 400 makkaraa.


SM-keskimatka on lajin suurin henkilökohtainen kilpailu. Infran Usmiin kokoavat Hyvinkään Rastin vapaaehtoiset.

bottom of page